2006/05
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Szűcs László

Ötvenhat pulzusa

November vége van. Lassan lecsengtek az évfordulós megemlékezések. A Várad e csendre időzíti a maga emlékezését mindarra, ami ötven évvel ezelőtt történt Magyarországon s nem csak Magyarországon. Esetünkben a forradalom erdélyi vonatkozásainak mozzanatai különösen fontosak. Hiszen amíg a budapesti tizenkét nap szinte minden percét feldolgozta már a történelemtudomány, arról keveset és kevesen tudnak, kik és hogyan mertek fellépni a román diktatúra ellen azokban a napokban. Sőt, itt Erdélyben, a Partiumban még arra is megvan az esély, hogy az emlékezés ne váljon megosztó tényezővé – legalábbis ne oly vehemenciával, mint az október 23. szimbólumát a világ szeme láttára politikai érdekeknek áldozó Magyarországon.

Balázs KláraBalázs Klára - A Szalay Lajos SOS Hungary 56 kiállításra készült plakát


Van még egy ok, ami fontossá teszi, hogy a Várad is különszámmal tisztelegjen a szabadság hősei előtt. Nálunk, különösen a fiatalok, de nem csupán ők, keveset tudnak arról a közelmúltról, amiről az iskolában nem tanítanak, nem tanítottak nekik, s ami otthon sem volt beszédtéma. A romániai magyarok többségének fehér folt 56, s ezen az idei mementó-dömping sem biztos, hogy sokat változtatott. Pár hete, úgy negyven fiatalnak – erdélyiek, partiumiak vegyesen –, egy tesztkérdésben többek között meg kellett nevezniük a forradalom és szabadságharc három ismert alakját. Nagy Imrén túl bizony kevesen jutottak, volt, aki csak Kádárról hallott. Vajon hányan tudtak volna akár egy nevet is felsorolni az 59-es Bolyai-per elítéltjei közül? S hányan tudtak volna közülünk, felnőttek közül? Persze e nem tudás nem az ő felelősségük, nem a fiataloké. Elsősorban mégis nekik ajánlom e lapszám valamennyi írását. Talán ők még meghallják, kitapintják e méltatlan mai harci zajban is 56 igazi pulzusát.


A szerző további írásai


Vers
Bágyoni Szabó István: Versdarabok egy konténerből avagy: sorok egy futam elé
Dutka Ákos: Ember és magyar
Jókai Anna: Krónikásének (1956–2006)
Sulyok Vince: Bennem maradtak
Próza
Ferencz Zsuzsanna: Börtönjátékok
Gittai István: Szindróma
Simó Márton: (Második próbálkozás)
Szilágyi Aladár: A kéz
Dráma
Székelyhidi Ágoston: Emlékművek - Monodráma 1956-ról
Társadalom
Dávid Gyula: 1956 Romániában – és ami utána következett
Dr. Soós Árpád: A „magyar 1956” (részletek)
Kalász Márton: Átlyuggatott falevél
Máté Imre: A koraszülött forradalom (Visszapillantás 1956-ra)
Sulyok Vince: 1956 a sorsom!
Szászi Zoltán: Forradalom egy kései utód szemével nézve
Kultúra
Ködöböcz Gábor: Az ’56-os kihívás minősége, avagy mit tanulhatnánk Nagy Imrétől (Kortárs magyar költők Nagy Imre-élménye)
Sall László: ez szé(p) avagy 56 a svéd irodalomban
Kritika
Mihálka Zoltán: 1956 és a magyar irodalom
Képtár
A Szalay Lajos SOS Hungary 56 kiállításra készült plakátok (a Partium Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos diákjainak alkotásai)

impresszumszerzői jogok