2007/10
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Szűcs László

Minőségi cserék

Nem túl gyakori manapság egy olyan kulturális esemény, mint amilyen októberben a Bihar Megyei Könyvtár új székhelyének átadása, közönség általi birtokbavétele volt. Hasonló színvonalú beruházással inkább vadonatúj bankszékházakat szokás mostanság megnyitni, ami persze nem baj, legfennebb kissé egyoldalú folyamat. Maga az összeg sem mellékes: amit a könyvek új otthonának kialakítására fordítottak, az régi lejben számolva százmilliárd, s ezt a megyei önkormányzat és a kormány adta össze erre a célra. Az avatás különlegességét ennél is hangsúlyosabban mégis az adta, hogy a város egykori, fényképezni tilos táblákkal telerakott „katonai kerületében” kapott egészen más funkciót egy épület. És a változás folytatódik: az akarat mellé az ígéretek szerint pénz is lesz majd arra, hogy a közelben, az egykori hadapródiskola már-már monumentálisnak mondható – a legutóbbi időkig ugyancsak a román hadsereg által lakott, illetve lelakott – épülettömbjében újranyithassa kapuit a katolikus püspöki palotából kiköltöző Körösvidéki Múzeum. Fegyverek távoztával hangot, teret kapnak ugye a múzsák. Érthető módon e szimbolika apropóján is fogalmazták meg üdvözlő mondataikat a könyvtáravató vendégei, a helyi vezetők, a partnerkönyvtárak képviselői, illetve az átadásra Váradra leautózó Demeter András kulturális államtitkár.

*Várad 2007/10


A két művelődési intézmény újkori történetében párhuzamot jelent, hogy mindkettő a restitúciós folyamatnak köszönhetően jutott, jut új székházhoz, hiszen a könyvtár helyén a görög katolikus püspökség működhet újra tetszetősen felújított egykori rezidenciáján a Szent László téren, míg a megyei közgyűjtemény termeit a római katolikus püspökség veszi újra birtokába a barokk palotában. S úgy tűnik, mára már senki sem bánja a nemrég még tragédiaként megélt cserét, a könyvtár már ma 21. századi körülmények között működhet – különösen igaz lehet ez, ha környezete és megközelíthetősége is hasonló nívójú lesz majd –, s minden jel arra mutat, hogy immár a múzeum vezetői is felismerték, hogy a belváros közvetlen közelében felújított épülettel ők is nyertesei lesznek e változásnak. Pedig jól emlékezhetünk még, mennyi botrány, ellenséges nyilatkozat, tüntetés, indulat kövezte ki az útját annak, hogy végül megszülethessen az értelmes kompromisszum. A politika jó ideig egyszerűen odafeküdt a megoldás útjába.
Adódhat a kérdés, miért nem vagyunk képesek más dolgainkban is – legyen szó román–magyar, magyar–magyar problémák megoldatlanságáról – hasonlóan értelmes, egyszerű, vesztesek nélküli egyetértésre jutni. A válasz itt van. Bennünk.


A szerző további írásai


Vers
Lászlóffy Csaba: Vég s kezdet elégiája
Lászlóffy Csaba: A megfoghatatlan homály (veszteségeink rekviemje)
Lászlóffy Csaba: Visszabomlás savakká, salakká (közös kórlap)
Mahagóni Eszter: Virág
Mahagóni Eszter: Fa
Mahagóni Eszter: Tél
Mahagóni Eszter: Őszi fénykép
Nagyálmos Ildikó: Sirály-versek
Sall László: Keresem, ez titkod
Sall László: Kerestél, ez titka
Próza
Balogh István: Gyertyafényben
Magyarosi Sándor: Töredékek egy emigráns emlékirataiból avagy a bumeráng utolsó (?) útja
Merényi Krisztián: Razzia
Merényi Krisztián: Sorvadásra várva
Tóth Ágnes: A szék harmadik lába
Fordítóműhely
Adrian Alui Gheorghe: Gyerünk, Reiner! (Hai, Reiner!)
Dan Liviu Boeriu: Helyben
Művészet
Szabó Attila: Beavatkozás
Társadalom
Fábián Sándor: Tangenciák 4. (Kenéz Ferenc: Gyerekkora térfolyosóin naponta átmentem)
Gyöngyössi Csilla: Vallás és nemi identitás
Kupán Árpád: Változatos életpálya a viharos változások korában (Ágoston Péter élete 2.)
Péter I. Zoltán: Évszázados váradi épületek
Kultúra
Középiskolás fokon? Válogatás a Mikes Kelemen tantárgyverseny Bihar megyei résztvevőinek dolgozataiból (Az igazság keresése - X. osztály)
Középiskolás fokon? Válogatás a Mikes Kelemen tantárgyverseny Bihar megyei résztvevőinek dolgozataiból (A regény szelleme a sokféleség szelleme - XI. osztály)
Középiskolás fokon? Válogatás a Mikes Kelemen tantárgyverseny Bihar megyei résztvevőinek dolgozataiból (Szövegköziség a 20. századi irodalomban - XII. osztály)
Kozma Éva: Galambok és gondolatok - Tüzes Bálint négy költeményének elemzése
Végh Balázs Béla: Az erdélyi gyermeklíra a két világháború közötti korszakban
Kritika
Molnár Judit: Hormonkönyv – fátyollal
Papp Kató: Nagyvárad, régió, múlt, jelen, jövő - A Napút és a Debreceni Disputa tematikus lapszámairól
Képtár
Szabó Attila munkái a Váradban

impresszumszerzői jogok