2010/02
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Szűcs László

Kultúrvita és környéke

A témát egy hónappal ezelőtt e helyütt lezártnak tekintettem ugyan, ám annyi értelmes szöveg és értelmetlen sületlenség látott napvilágot az amúgy mesterségesen gerjesztett váradi magyar kultúra-vitát illetőleg, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellettük.

*A megújult Várad fedőlapja


Miről is beszélünk? Hogyha a hangsúly a váradira esik, akkor ennek az adok-kapoknak a zenei, képzőművészeti területen így nem sok értelme van. Hiszen olyan kizárólagosságok nincsenek, hogy váradi magyar szimfonikus koncert, netán váradi román képzőművészet. Szemléletes példa erre a nemrég nyílt Kontakt galéria Várad-Velencén, a Templom téren, ahol rengeteg fiatal és nem fiatal kavargott a megnyitón, ilyenek is, olyanok is. Ráadásul a vernissage még kétnyelvűséget sem igényelt, csak vizuális figyelmet, hiszen az efféle eseményeken járatos vendégek elámulására semmiféle beszéd nem tette az eseményt „hivatalossá”. (Pár nap múlva sírtam vissza e beszédnélküliséget, mikor egy másik kiállítóteremben véget érni nem akaró módon kellett elviselni az amúgy kiváló és rokonszenves kiállító részletes életpályájának telebakizott felolvasását.)
Egyébként gyakran gondolom úgy, hogy a városban kulturális túlkínálat mutatkozik, legalábbis a napi sajtóvisszhang alapján úgy tűnik, rengeteg a jelenlétet igénylő esemény ahhoz a kereslethez képest, ami e kulturális események iránt mutatkozik. Pár tucat vásárlónak minek nagyáruház? Örök kérdés persze, mennyire hatékony az információk célba juttatása, régi tapasztalat, hogy a minőség és a szervezőkészség fordított arányban áll egymással, bár a profizmus ismérvéhez ez utóbbinak a kultúra területén is kötelező módon hozzá kellene tartoznia. Vannak intézmények, melyek e téren besegíthetnének, például a jobbára sóhivatalként funkcionáló Kulturális Igazgatóság, bár e területen üdvösebb némi államtalanítás.

Szőcs TamásSzőcs Tamás - (A belső borítón Szőcs Tamás, a Partiumi Keresztény Egyetem harmadéves grafikushallgatójának munkája látható.)


Olvasom azt is az egyik megszólalótól, hogy izolált, zárt körök vannak, bizonyos belterjesség mutatkozik. Erre a legkönnyebb lenne azt mondani, nem érzem találónak a bírálatot, de ez éppoly általánosítóan hangzana, mint maga a kijelentés e zárt világokról. Hogy jó példával éljek: az irodalom iránt fogékonyságot érző fiatalok számára nyitott például az NMD író-olvasó köre.
A média szerepére visszatérve: érdekes tükör a napisajtó, hiszen néha valósággal ömlenek belőle az események, azt a látszatot keltve, hogy kultúrvirágzás idejét éljük. Ez a mennyiség gyakran inflálódás jeleit mutatja, ami addig nem baj, ameddig egyik-másik történést a súlyán kezeljük. Ám gyakori, hogy terjedelmi, műfajhasználati, műveltségbeli, netalán személyes okokból fontos történések nem kapnak kellő médiafigyelmet, miközben gagyi dolgok virítanak címlapon. A tudósítók olykor hajlamosak aszerint megítélni valamit, hogy az adott esemény mekkora érdeklődést vonz. (A foghíjas széksorok persze soha nem mentik fel a szervezőket.)
„Nem siratni kell, nem meghajolni előtte, hanem teremteni kell a kultúrát” – fogalmazott nemrég Gittai István. Úgy hiszem, ehhez nincs mit hozzátenni, nincs mit e szavakon vitatni. Sok beszéd helyett a maga eszközeivel e teremtés-igénynek kíván megfelelni a formájában megújult Várad is.


A szerző további írásai


Vers
George Vulturescu: Ditirambus Dánielhez
George Vulturescu: Holdfényben én és a farkas
George Vulturescu: A farkas
Kupcsulik Ágnes: Kéksárga
Kupcsulik Ágnes: mintha
Kupcsulik Ágnes: Csigára lenni
Markó Béla: A szonett meghódítása
Markó Béla: Újabb testamentum
Markó Béla: Anyaggá válik
Markó Béla: Annával napról napra
Serestély Zalán: Sirálycsók
Serestély Zalán: (ha eszembe jut…)
Serestély Zalán: (ha holnap kora este…)
Serestély Zalán: sarkai közt
Váradi Nagy Pál: hadd
Váradi Nagy Pál: H
Váradi Nagy Pál: móricka csendes
Próza
Gurzó K. Enikő: A Mester és a margaréta
Kustán Magyari Attila: Pontok
Majoros Enikő : A mérleg nyelve
Majoros Enikő : (Téli) Ádám
Merényi Krisztián: Barna pénz
Merényi Krisztián: Bejelentés
Merényi Krisztián: Bérlettel egy előadásra sem
Szabó László Tibor: Állásinterjú
Szabó László Tibor: Szabad verseny
Zsidó Ferenc: Laska Lajos szerelmes SMS-ei
Zsidó Ferenc: Laska Lajos hangulatjelentései
Zsidó Ferenc: Laska Lajos koncerten
Zsidó Ferenc: Laska Lajos pedzője
Zsidó Ferenc: Laska Lajos védekező mechanizmusa
Galéria
Horváth Gizella: Fare Mondi (53. Velencei Biennále – 2009)
Ujvárossy László: A Velencei Biennáléról – utóirat
Kultúra
Péter I. Zoltán: Kőszínház születik
Szilágyi Aladár: A költészet kellemetlen dolog (Beszélgetés Borbély Szilárd íróval)
Társadalom
Keresztes Csaba: Egy nemzetközi kiadatás folyamata. Rajnay Károly vezérőrnagy kiadása Romániának, 1946–1956
Kritika
Ady András: Dokumentumértékű emlékek – ellenfényben [Cseke Gábor: Jelentések – magamról (Emlékezés ellenfényben). Kolozsvár, Polis, 2009]
Kinde Annamária: Könyvlelő
Kinde Annamária: A kiúttalanság kimondhatatlan szépsége (Az Avatar c. filmről)
Képtár
Az 53.Velencei Biennále alkotásaiból

impresszumszerzői jogok