2010/04
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Szűcs László

Gólöröm és környéke

Mire ez a számunk megjelenik, már javában zajlanak a labdarúgó-világbajnokság csoportmeccsei. A világ, illetve a világ lakóinak jelentős hányada a Dél-Afrikában lejátszott mérkőzésekre figyel, sokan még azok is, akik amúgy nem szurkolói egyik ott szereplő válogatottnak sem, illetve nem is számítanak focirajongónak. Tudjuk, nem csak a sportról szól ez az egy hónapos őrület, nagy pénz van benne, a média minden eszközével kiveszi a részét abból, hogy a figyelem a világ aranylábú fiúira összpontosuljon. S persze nézzük a gólokkal együtt a reklámokat is.

*A 2010/4. lapszám fedőlapja


Más megközelítésben a világbajnokság esélyt adhat a rendező ország számára, hogy jobb arcát mutassa a világnak, vegyes etnikumú, ma is jelentős fehér kisebbséggel rendelkező, a múlt árnyaitól a mai napig végleg meg nem szabadult afrikai bezzegországként vonzóvá tegye magát akkor, amikor minden figyelem rájuk összpontosul. Hiszen függetlenül attól, hogy az igazi főszereplő a pénz, amely igazán nagy focivá teszi ezt a világeseményt, hiába a nagy pénz, ha nincs mögötte az a teljesítmény, ami megtölti a stadionokat, illetve a képernyők elé ültet egy-két milliárd embert. S ha ott lent délen méltó házigazdái lesznek a nagy világcirkusznak, annak hosszú távon is nyertese lehet az ország.

Hogy ez a téma hogyan kerül ide, sportcsizmaként, a kultúra asztalára? Csak apropóként, emlékeztetőül arra, hogy ha érdeklődést akarunk kiváltani, sikerrel megcélozni az irodalom-, színház- s egyéb kultúrtermék-fogyasztókat, akkor az igényszint nem lehet focihasonlattal negyed-, ötödosztályú. Ugyanakkor hiába küldünk a pályára jó csapatot, s hiába jó a teljesítmény, ha nem tudjuk, miként kell eladni az árut, miként kell megtalálni az utat a reménybeli befogadóhoz, nevezzük őt közönségnek, olvasónak, érdeklődőnek. Mindez persze nem megy egyik napról a másikra, de például olyan programokkal, mint a hónap eleji Mikszáth-megemlékezés volt a színházban, melyre bő félszáznyi nagyváradi kíváncsi is volt, bátran lehet alapozni. Szellemesség és hozzáértés, szórakoztató ismeretátadás, fiatalok és idősebbek számára egyaránt vonzó tartalom. Ilyen egyszerű. Így könnyű berúgni a magunk góljait, hiszen a játék savát-borsát ez adja meg, s nem a végigszenvedett, lelketlen, gól nélküli döntetlenek…


A szerző további írásai


Vers
Baranyi Gergely: Dóra mezítláb (Mezítláb, És milyen lenne, Reakciók, Az álmok a földből)
Keszthelyi György: Kiég a körte
Keszthelyi György: Király és bürökpohár
Keszthelyi György: m lék
Mezősi Miklós: Mégis élni
Mezősi Miklós: Elégia a szívverésről
Mezősi Miklós: Fullasztás vagy koszorú – ellen-átok (Az örök gyermekség költőjének tiszteletére)
Mezősi Miklós: Rímek rémuralma
Nagy Katalin Erzsébet: Halvajáró románc
Nagypál István: Szép, megbocsát
Nagypál István: Nyakláncod, kis fényképpel
Próza
Merényi Krisztián: Csodálatos leolvasók
Merényi Krisztián: Józsi bácsinál
Potozky László: Kacsa váj árkot tó tükrébe
Potozky László: Tisztességes ajánlat
Potozky László: A temetésjáró asszony
Potozky László: Enyém a tér
Szirmai Péter: Egy nap az állomáson
Szőcs Henriette: A török brigadéros (regényrészlet)
Galéria
Gyalai István: Kísérőlevél. Töredékek Bunuş mail-art munkáiból
Kultúra
Fábián Imréné Mérai Csilla: Mióta angyallá változtál…
Péter I. Zoltán: 880 éve alapították a Várad-előhegyi premontrei prépostságot
Pomogáts Béla: Regionális irodalom és nemzeti irodalom
Szilágyi Aladár: Mindenki tele volt reménnyel. Beszélgetés Lángh Júlia írónővel, folyóiratunk Törzsasztalának áprilisi vendégével
Társadalom
Dr. Soós Árpád: Kálvini vonások az újkori világ és a magyar történelem arculatán
Újvári Tünde: Aresaipe peremén
Kritika
Aniszi Kálmán: Mezey Katalin válogatott versei
Kinde Annamária: Könyvlelő (Bogdán László Ricardo Reis Tahitin és Onagy Zoltán Cerinka, egy háborús csecsemőgyilkosság hiteles krónikája című könyvéről)
Képtár
Bunuș mail-art munkáiból

impresszumszerzői jogok