próza
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Balázs Ildikó

Feljegyzések a füvészkertből - Hit és/vagy remény

Ha úgy érzed, nem becsülnek meg eléggé,
haragosnak vagy reményvesztettnek érzed magad,
akkor az emberek elzárkóznak az energiáid elől
Sanaya Roman


Az emberek elzárkóznak az energiáid elől. Melyeket nem ismersz, vagy amelyek hatékonyságában nem hiszel. Nézzük csak a legképtelenebbre irányulót. Higgyünk abban, hogy telitalálatunk lesz a lottón. Vagy reméljük, hogy lesz. A kettő nem ugyanaz.
Évekkel ezelőtt egy kolléganőm mesélte, hogy ő sohasem játszik. Az anyja mindig ugyanazokkal a számokkal játszott, s pont azon a héten felejtette el feladni a szelvényt, amikor kihúzták a számait. Utána megbetegedett, csak panaszkodott, és nemsokára meg is halt. Semmi másról nem tudott beszélni, csak az ő balszerencséjéről – ami valóság lett számára. Bizonyára hitt is benne, hiszen ezt a valóságot vonzotta magához. S reménykedett valami másban, amit megkötni nem volt energiája.
Hinni és remélni. A kettő közt mi a különbség? Ha valaki remél – ez egy elvárás-magatartás. A hit biztos tudat: olyan, mintha a hit tárgya már meglenne, s a hívő ember nem veszi figyelembe, hogy az idő még nem ott jár.
Egy ismerős mesélte, hogy évek óta mindig csak a téli hónapokban nyer a lottón. Egész évben nem. Télen ugyanis elhiszi, hogy nyer. Egyszer régebb megálmodott egy számsort, s nem tett rá, mert nem hitt benne. Aztán kihúzták azokat a számokat, amelyeket megálmodott. Valamifajta megnyugvással vagy önelégültséggel vette tudomásul a dolgot: hisz ezt ő hozta létre, működött a negatív hit. Ugyanúgy működik a pozitív tartományban is – mert a hitnek teremtő ereje van.
Miért „könnyebb” hinni annak ellenkezőjét, ami jó és kívánatos lenne? Mert az már maga az istenarcúság, s az ember kicsinységét biztonságosabbnak hiszi.
Hol a bizalom és hol a türelem – a hit e két támasztókarója?
Ha tudnál bízni, nem intenélek türelemre – mondta apám a minap. Türelem rózsát terem – mondogatta nagyanyám közel negyven éve.
A hívő embernek minden napja bizonyosság, minden cselekedete a hit jegyében zajlik, minden esemény úgy társul hozzá, hogy megerősíti hitében. Hite köré rendeződik a világ – nincs is más lehetséges vagy értelmes létállapot, kivétel a hívő emberé.
Miben is hisz?
Magában, a benne élő teremtő Istenben, aki a gondolatok ereje által cselekszik.

2009. július 4.


A szerző további írásai

impresszumszerzői jogok