kritika
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Kinde Annamária

Könyvlelő (Székelyhidi Zsolt Ördöngős, Vass Tibor Nem sok sem, Lászlóffy Csaba A waterlooi ganajtúró bogár című kötetéről)

Székelyhidi Zsolt Ördöngős című kötete a Spanyolnátha könyvek sorozatban jelent meg 2009-ben. A szerző író, költő, zenész, számítógépes grafikus, 2007-től a Spanyolnátha internetes művészeti folyóirat szerkesztője. Két verskötet után egy regény, majd ez a mostani kötet, amelynek műfaji meghatározásával némiképp bajban vagyunk, ezért nem határozzuk meg.

Egy írószövetségi könyvbemutató meghívószövegét idézve, olvasóközönségként „a vágy, a szerelem, a szépség és az élet megszállottjait” célozza ez a kötet, amelyben Székelyhidi – a jó – és Zsírsátán – a gonosz – viaskodnak egymással.

„A költőnővel egyesülni olyan érés, amilyen a leeső paradicsom, a földbe nőtt retek mosatlan zamata a számban. Megízlelni a füstöt a tűzben, megkóstolni a szájpadláson hagyott üzeneteket, szopogatni a csak nekem termelődő nyálat, harapni és lenyelni az el nem hangzó szavakat. Egyedül akarok lenni ezekkel, a pillanatok járjanak át rajtam, keresztbe-kasul, ahogy a noktürn folyik körbe a szobán, suhan ki minden motívum és termelődik újabb, mint a kerti földből kibukkanó szerelemgyerekek, az élet és a halál összenövései. Egyesülni olyan érzés, hogy elfelejted, mire születtél, mire vagy. Mire negyedszer megvan a szám, ő hatodszor harap, holnapra fájni fog, de ma még, élvezem. Kibontom. Félredobom a leplet, most előttem csupasz, csupán. Egymásba búvunk, a teste szúr és forraszt, amilyenek a szemei. Lángokban állok. Később paradicsomot majszolunk, ahogy visz a busz, közelít mindenkihez. A szobámat égve hagytuk, azóta a tűz martaléka lehet. (…)

Zsírsátán szerint a nők Székelyhidi életéből kimosódnak, mint a henna, eltűnnek, mint a szappanillat, elhalványulnak, mint a látásunk, elsimulnak, mint a nyári eső cseppjei. Tulajdonképpen jó is ez így. Jó ez is így.”

Vass Tibor Nem sok sem című kötete 182 oldalon válogatott és új verseket tartalmaz a szerző 1997 és 2004 között megjelent köteteiből, valamint 2005 és 2008 között készült műveiből. A kötet a Part Könyvek sorozatban jelent meg, borítóját a szerző tervezte, megjelenését Miskolc megyei jogú város, Budapest-Zugló és Hernádkak Község Önkormányzata támogatta.

A fülszöveg Bodor Bélának a Holmi folyóirat 2004/1. számában megjelent elemzéséből idéz, mi is ezt tesszük: „Nem könnyű eldönteni, hogyan is beszéljünk Vass Tibor költészetéről. (…) Könnyen el tudok képzelni egy olyan kritikát, mely a költő modorában szarkasztikusan élcelődik azokon az élethelyzeteken, melyeket költeményeiben, ezekben a meglehetősen eszköztelen szabad versekben az olvasók elé tár. (…) ebből a lírából a szerző életét, családját, érzéseit, mentalitását, vonzalmait és ellenszenveit olyan mélységig meg lehet ismerni, hogy az ma már az alanyi-vallomásos költészettípus művelőitől is szokatlan lenne. (…)

Az a benyomásom, hogy akkor boldogulunk a legjobban, ha Vass Tibort afféle szolid, régimódi költőként igyekszünk megközelíteni. Ha költészetét úgy tekintjük, mint beszámolók együttesét, melyek témája nagyrészt a procedúra, ahogyan az ember nyelvművészeti alkotásokat igyekszik létrehozni, és ennek elbeszélésében stilisztikai eszköznek látjuk erős önreflektivitását, iróniáját és öniróniáját. (…) Az elérzékenyülésre hajlamos ember önvédelme ez; a nagy szarkasztikusokban többnyire egy félénk gyermek lelke rejtőzik.”


A szerző további írásai

1 / 3 arrow

impresszumszerzői jogok