despre noi
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Cinci ani de Várad

Două duzini de oameni de presă şi artişti se adunaseră în ianuarie 2002 într-o locuinţă încăpătoare din Oradea. Ei au hotărât că trebuie fondată o nouă revistă în urbe în locul Kelet-Nyugat care încetase să mai apară din 1996. Participanţii la întrunire au numit un comitet de organizare, care în următoarele săptămâni s-a transformat treptat într-un comitet redacţional.

Várad a apărut în primăvara aceluiaşi an, fondatorul oficial al revistei fiind Societetea Orădeană Ady. Până în februarie 2007. au apărut 28 de numere ale revistei, cu posibilitatea de accesare on-line încă de la început, întâi ca parte a paginii web a Societăţii Orădene Ady, iar din 14 februarie 2007 ca portal individual.

Editarea revistei a fost preluată din februarie 2006 de instituţia culturală în regie autonomă Revista Culturală Varad, aparţinând de Consiliul Judeţean Bihor.

Din 2007 începe trecerea gradată la apariţia lunară, în acest an revista va număra zece apariţii, iar din 2008 va apare lunar.

Asumându-ne moştenirea spirituală a revistei Kelet-Nyugat, revista Várad este deschisă atât în privinţa autorilor cât şi a tematicilor diferite. Tematica de bază – literatură, artă, societate, ştiinţă – a fost aleasă cu scopul de a ajunge la un cerc cât mai larg de cititori.

Odată cu sporirea apariţiilor se va schimba şi structura revistei, îmbogăţindu-se cu noi rubrici şi noi autori permanenţi.


impresszumszerzői jogok